8 kwietnia 2010

Sposób na babeczkę ;)


W tym roku czekało mnie spore wyzwanie: zglosiłam się na ochotnika do wykonania wielkanocnych babeczek. Niby nic trudnego, szczególnie jeżeli korzysta się z gotowych spodów z kruchego ciasta, ale krem budyniowy spędzał mi sen z powiek. Na szczęście krem się udał i babeczki bardzo smakowały.
Dla wszystkich chętnych zamieszczam przepis na krem:

2 budynie śmietankowe
1/2 litra mleka
150 gr. cukru
250 gr. masła

Budynie rozmieszać z ok. pól szklanki zimnego mleka,resztę mleka zagotować , dodać rozmieszane budynie. Ugotowac energicznie mieszajac (budyn jest gesty i przywiera do garnka). Podobno jak się przykryje budyń folią do wystudzenia to nie robi się "kożuch" (ciężko go rozmiksować i robią się od niego grudki, ale zawsze można go ściągnąć :)) Kostkę miękkiego masła zmiksować i dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu ciągle miksując. Tak przygotowany krem wystarczy na ok 30-40 babeczek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz